Sękacz Podlaski 250g ZANIEWICZ (dostawa do sklepu - środa) *

  • Producent: CUKIERNIA ZANIEWICZ/ALLNET
  • Kod: 004608
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY - GRATIS OD 250ZŁ
    300zł W KOSZYKU = 10% RABATU
    500zł W KOSZYKU = 16% RABATU
    1000zł W KOSZYKU = 20% RABATU
    Zasady rabatu EKO-TURBA-LUTA
3699
cena produktu z VAT
szt.

Sękacz podlaski.

Waga: 0,25kg.

Producent: Cukiernia Zaniewicz.

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Ekogwarancja.

Sękacz podlaski wypiekamy z XIX wiecznej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Sękacz jest rękodziełem sztuki cukierniczej i stanowi dziedzictwo kulinarne Polski. Pochodzi z dziewiczych terenów Wschodnich Kresów Rzeczypospolitej.


Tradycja wypieku sękaczy wywodzi się z dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej. Wyjątkowa sztuka ręcznego wypieku sękaczy kultywowana jest na Południowym Podlasiu. Sękacz to ciasto o niepowtarzalnym smaku i niezwykłym aromacie, bo też niezwykły jest sposób jego przyrządzania. Jego wypiek opiera się na tradycyjnych ludowych metodach. Sękacz swym kształtem przypomina jodłę, której igły przybrały złocistomiodową barwę bursztynu. Wypiek o tak oryginalnym wyglądzie będzie prawdziwą ozdobą Świątecznego, czy weselnego stołu. To prawdziwe rękodzieło sztuki cukierniczej.

Sękacz Podlaski Zaniewicza jest laureatem wielu prestiżowych nagród w Polsce i za granicą m.in. Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA FOOD 2000, oraz Złota Perła w Ogólnopolskim Konkursie na Najlepszy Produkt Regionalny "Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2003 oraz wznowioną Perłę 2005". W 2006 roku otrzymał również nagrodę Polskiej Organizacji Turystycznej w konkursie "Turystyczna Pamiątka z Regionu".

Sękacz od Zaniewicza to wyśmienity pomysł na niezobowiązujący podarek, nawet dla gości z zagranicy - to tradycyjny polski wypiek, estetycznie opakowany (informacje w trzech językach, polski, angielski i niemiecki).

Trwałość Sękacza - w suchym pomieszczeniu można przechowywać nawet do kilku miesięcy. Jest to wyjątkowe ciasto, które starzeje się szlachetnie, nabierając coraz większej kruchości, a nie tracąc tym samym smaku. Jeśli ktoś woli ciasto mniej suche, wystarczy wstawić do jego wnętrza kieliszek z wodą lub dla bardziej wytrawnych smakoszy kieliszek z alkoholem.