Kiełbasa markowska sucha 200g ŁAP-POL *

  • Producent: ŁAP-POL
  • Kod: 011226
  • Dostępność: Jest
    KOSZT DOSTAWY - GRATIS OD 250ZŁ
    300zł W KOSZYKU = 10% RABATU
    500zł W KOSZYKU = 16% RABATU
    1000zł W KOSZYKU = 20% RABATU
    Zasady rabatu EKO-TURBA-LUTA
1680
cena produktu z VAT
(84,00 zł za 1kg)
szt.
Kiełbasa Markowska sucha - kiełbasa markowska suszona 3 tygodnie.

Producent: Łap-Pol, Polska.

Skład: Mięso wieprzowe 98%, mięso wołowe 2%, sól kuchenna, pieprz, czosnek, azotyn sodu (substancja konserwująca).

Ze 160g mięsa, uzyskano 100g gotowego wyrobu.


Wiele osób próbowało podsuszyć Kięłbase wiejską z Markowej ale wszyscy sie przekonali jakie to trudne. Kiełbaska wisząc w ciepłym i lekko przewiewnym miejscu zaczyna nabierać smaku.Każdy wie jak trudno sie powstrzymać by nie łamać kolejnego kawałka, żeby mogła powisieć jeszcze troche....

Kęs po kęsie znika jeden kawałek, póżniej drugi... mimo szczerych chęci
najdłużej udało mi sie suszyć 5 lub 6 tygodni ale wtedy powiesiłem 5 kg :))
 

Podczas 3 tygodni suszenia w pomieszczeniu specjalnie do tego przygotowanym,przewiewnymi o określonej temperaturze powstaje produkt który na wszystkich targach i jarmarkach wyrobów tradycyjnych sprzedaje sie jako pierwszy. Ludzie podchodzą i proszą "Tą kiełbaske na której można zęby połamać" - w przenośni..

Kiełbaska traci podczas suszenia 30% - 40% wagi W zależności od wilgotności powietrza.


Kiełbasa suszy sie przez 3 tygodnie. Suszarnia jest pełna, ale klientów na ten produkt jest coraz więcej, niż sie tej kiełbasy suszy , dlatego przyporządkowuje tą kiełbaskę również jako produkt pod zamówienie.