Różowe jajka przepiórcze - PRZEPIS!

05-04-2017

 

Jak urozmaicić świąteczne śniadanie albo stworzyć ciekawą przekąskę na przyjęcie dla gości? Różowe jajka znakomicie sprawdzą się jako uzupełnienie wykwintnego, wielkanocnego stołu, urozmaicą też menu bez względu na okazję! Jak je przygotować?

różowe

Potrzebujesz: przepiórczych jaj, octu, wody, buraków, cukru i soli.

Kup: http://freedelikatesy.pl/jaja-przepiorcze-18-sztuk.html

  • Na głębokiej patelni zagotuj pół litra wody z łyżką octu, płaską łyżeczką soli i cukru, dodaj 2 starte buraki. Gotuj do wrzenia, pozostaw na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut
  • W odrębnym rondelku zagotuj wodę i ugotuj jajka przepiórcze, po ugotowaniu zahartuj je w wodzie z lodem.
  • Trzymaj jajka w zimnej kąpieli przez około 5 minut do całkowitego ostygnięcia, ostrożnie usuń skorupki, jajka osusz ręcznikiem papierowym.
  • Przelej marynatę z buraków i octu do słoika, ostrożnie umieść w niej jaja i przechowuj w lodówce przez przynajmniej 24h.