Przepis: roślinna pavlova z owocami i słonym karmelem

24-08-2016

Porcja na 5 sztuk:

 

składniki

bezy

  • woda pozostała po odcedzeniu puszki cieciorki (u mnie dokładnie 150 ml)
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

słony karmel

dodatkowo

  • roślinna śmietanka (np. ubite mleko kokosowe)
  • maliny, borówki
  • listki mięty

 

wykonanie

Wodę przelej do dużej miski i ubijaj około 5- 7 minut, tak długo aż powstanie puszysta, sztywna piana. Masa nie może być ani trochę płynna. Możesz wykonać słynny test i odwrócić miskę do góry dnem tuż nad swoją głową. Jeżeli nic nie wypłynęło, możesz rozpocząć dodawanie cukru.

Przystąp do drugiego etapu czyli łączenia piany z cukrem. Mozolnie ubijając dodawaj stopniowo cukier- najlepiej łyżka po łyżce. Za każdym razem dokładnie ubij by dobrze się rozprowadził.

Na koniec wsyp mąkę, wlej ocet i krótko wymieszaj.

Pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ponieważ bezy urosną w piekarniku.

Piecz, a raczej susz (!) w temp. nieprzekraczającej 130 stopni C przez około 1, 5 h. Po tym czasie wyjmij blachę na blat (rzecz jasna lepiej podłożyć kawałek ścierki, cokolwiek) i daj bezom odpocząć. Po wstępnym przestudzeniu bardzo delikatnie odklejaj od papieru i przekładaj na kratkę.

Przygotuj sos karmelowy. W garnuszku umieść cukier, mleko i olej. Doprowadź do wrzenia i powstania piany. Podgrzewaj mieszając przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i sprawdź konsystencję. Sos powinien być płynny i gęsty. Dodaj sól i wymieszaj.

Całkowicie przestudzone bezy pokryj śmietaną, owocami i karmelem.

Sos przygotuj bezpośrednio przed użyciem bowiem z czasem gęstnieje. Możesz ewentualnie reanimować go poprzez podgrzanie z dodatkowym mlekiem.

Smacznego!