Moringa, czyli tajemnica długowieczności.

12-08-2016

Moringa – poprzez swoje właściwości odżywcze, a co za tym idzie również lecznicze – zaliczana jest do grupy superżywności.  Posiada 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

Moringa pochodzi z Indii, gdzie wykorzystywana jest jako środek leczniczy oraz pielęgnacyjny. Przydatna i użyteczna dla człowieka jest każda część tej rośliny: ziarna – dzięki działaniu antybakteryjnemu – uzdatniają wodę, kwiaty i liście używane są do produkcji leków, a z kory można wytwarzać liny i papier.

Bomba witaminowa

Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

Słynie także z dużej zawartości manganu (znaczenie dla kości i stawów), chromu (odpowiada za przemianę materii i odporność na stres) i boru (reguluje pracę mózgu i sprawność intelektualną).

 

Rekordzistka antyoksydantów

 

Moringa zawiera aż 46 różnych antyoksydantów, czyli substancji odpowiadających za wyłapywanie i neutralizowanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie i rozpad komórek ciała. Na szczególną uwagę zasługują:

- zeatyna: odpowiada za wchłanianie wszystkich witamin i mikroelementów;

- salwesterol: posiada udokumentowane działanie antynowotworowe;

- chlorofil: Moringa posiada go najwięcej ze wszystkich przebadanych do tej pory roślin, odpowiada on za usuwanie toksyn z organizmu;