Każdy z nas miał do czynienia z miodem. Cenimy go za właściwości zdrowotne oraz słodzące, wspomagamy nim odporność zimą, dbamy o urodę. I choć znamy różne miody, jest jeden, który wpisał się na listę super foods i – mimo ceny sięgającej kilkuset złotych – kupowany jest niezwykle często. Na czym polega fenomen miodu manuka?
Czym jest manuka?
Manuka to krzew herbaciany rosnący w południowej Australii i w Nowej Zelandii. Jest w 100% ekologiczny, ponieważ jego uprawy znajdują się w dziewiczych terenach z daleka od zanieczyszczeń i cywilizacji. Uzyskany z nektaru manuki miód ma ciemną barwę przypominającą, dobrze nam znany, miód gryczany. Kluczowym komponentem miodu z manuki jest methylglyoxal (MGO) – aktywny składnik o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, który występuje we wszystkich miodach, ale w miodzie z manuki jego stężenie jest nawet kilkaset procent wyższe.
Dodaj od koszyka: http://freedelikatesy.pl/product/search?query=manuka
Właściwości lecznicze
Badania nad miodem z manuki rozpoczęto w 2009 roku i szybko udowodniono szereg właściwości leczniczych tego produktu
- przyspiesza gojenie ran i problemów skórnych, nawilża i zasklepia ranę, ogranicza powstawanie blizny;
- ma udokumentowane działanie w leczeniu tasiemca oraz nowotworów piersi, skory i jelita grubego;
- ma silne działanie antybakteryjne i leczy stany zapalne w organizmie;
- doskonale koi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym jest niezwykle pomocny w łagodzeniu skutków zespołu jelita drażliwego, hamuje rozwój h.pyroli odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka;
Miód ten jest doskonałym źródłem energii i może być spożywany przez wszystkich, których nie dotyczy uczulenie na produkty pszczele. Dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym, miód manuka jest szczególnie polecany osobom z problemami z układem pokarmowym i skórnymi. Wybierając miód manuka koniecznie sprawdź stężenie methylogloxalu w składzie – im wyższe tym lepsze właściwości lecznicze. Upewnij się, że płacisz za oryginalny miód!