"Mawło bogów" czyli czemu warto jeść awokado

19-04-2017

Chcesz mieć zdrowe serce i układ krwionośny, zredukować poziom cholesterolu, uniknąć raka i innych chorób cywilizacyjnych? Może pomóc Ci w tym awokado. Czemu i co takiego w sobie zawiera?

  • awokado zawiera dużą ilość kwasu foliowego, niezbędnego mikroelementu dla prawidłowego rozwoju płodu w życiu prenatalnym, dlatego owoc powinien być spożywany przez kobiety w ciąży
  • jest bogatym źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości
  • połączenie kwasów tłuszczowych  omega-3 z naturalną witaminą E  jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium
  • kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi
  • awokado to cenne źródło potasu - zawiera tego pierwiastka więcej niż banan. Potas reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
  • Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna

    Czy wiesz, że

  • awokado jest najbardziej kalorycznym owocem? 100g owocu to aż 160kcal
  • organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce
  • jeśli kupisz niedojrzałe awokado wystarczy zawinąć je w gazetę i schować do ciemnej szafki - dzięki temu będzie gotowe do spożycia już następnego dnia
  • by nie ciemniała pasta z awokado lub pozostawiona połówka owocu należy zostawić w niej pestkę

Ekologiczne awokado kupisz na: http://freedelikatesy.pl/awokado-bio-1szt.html