Matcha – zielona herbata w proszku, która podbija świat!

28-07-2016

Matcha, czyli zmielona

Na właściwości smakowe i zdrowotne zielonej herbaty wpływa wiele czynników: szerokość geograficzna, gleba i klimat, sposób uprawiania, zbierania i – w końcu – podawania. Większość herbat sprzedawana jest w formie suszu liści i łodyg podczas, gdy matcha to produkt w proszku, dzięki czemu wykorzystujemy pełny potencjał rośliny i nie odrzucamy żadnych, drogocennych części.

10 korzyści zdrowotnych matchy:

  • ANTYOKSYDANTY: to dobrze znane przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, a tym samym chronią komórki przed starzeniem i degradacją. Matcha zawiera najwięcej oksydantów spośród wszystkich produktów spożywczych znanych na świecie!
  • KATECHINY: to szczególny antyoksydant mający udokumentowane działanie antyrakowe. Matcha zawiera ich 100 razy więcej niż inne herbaty!
  • DZIAŁA USPOKAJAJĄCO: wycisza, ale nie otumania. Znalazła zastosowanie w walce ze skutkami stresu, ale też koi objawy zespołów lękowych nie wykazując przy tym żadnych skutków ubocznych.
  • WSPOMAGA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ
  • DODAJE ENERGII: w przeciwieństwie do kawy i energetyków matcha pobudza i aktywizuje aż do 6 godzin bez późniejszego spadku formy objawiającego się nadciśnieniem i rozdrażnieniem;
  • SPALA KALORIE: regularne picie matchy wzmaga metabolizm czterokrotnie
  • OCZYSZCZA dzięki wysokiej zawartości chlorofilu
  • WZMACNIA ODPORNOŚĆ: Katechiny w zielonej herbacie matcha mają właściwości antybiotyków, wzmacniających ogólnie odporność. Dodatkowo, już jedna filiżanka tej herbaty dostarsza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia.
  • OBNIŻA POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU
  • SMAK: dzięki unikalnym aminokwasom matcha ma niepowtarzalny, intensywny smak przez Japończyków nazywany „umami” czyli „piąty smak”