Mąka kasztanowa - rarytas dla alergików!

06-09-2017

 

Kasztany jadalne były kiedyś uważane za produkt spożywczy przeznaczony dla najmniej zamożnych członków społeczeństwa. Dziś szturmem zdobywają restauracyjne stoły i podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Mąka kasztanowa to perfekcyjny produkt doceniany przez alergologów i gastroenterologów, bo najlepiej zastępuje tradycyjną mąke w diecie osób uczulonych na gluten i chorych na celiakię. Jakie ma właściwości? 

Mąka kasztanowa jest plastyczna dzięki czemu można z niej przygotować niemal wszystkie dania mączne, które nie udają się z innych mąk bezglutenowych. Ponadto znajdziemy w niej odpowiednio wyważone i łatwo przyswajalne składniki odżywcze oraz witaminy: A, C i E, a także wszystkie witaminy z grupy B, bioflawonoidy, garbniki i kwas foliowy. Wysoka zawartość błonnika wspomaga prawidłowy metabolizm, a wysoka kaloryczność dostarcza sporej dawki energii. Niski - w porównaniu z mąką pszenną - indeks glikemiczny stawia ją na liście obowiązkowych produktów w diecie cukrzycowej. 

 

Co możesz z niej przygotować?

 

Ciasto kasztanowe z jabłkiem i orzechami 

Składniki

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g musu z jabłek
  • 120 ml mocnej czarnej herbaty
  • 70 g oleju kokosowego
  • 20 ml rumu (opcjonalnie, ja lubię :))
  • 70 g ksylitolu
  • 1 duże jabłko
  • 60-100 g orzechów włoskich

Polewa (opcjonalnie)

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka roślinnego

 

Wykonanie

Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąki przesiej ze sobą, połącz z proszkiem, sodą i cynamonem.

Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Orzechy posiekaj.

Olej rozpuść w garnuszku. Za pomocą blendera połącz dokładnie mus jabłkowy, herbatę, ksylitol, płynny olej i rum.

Płyn przelej do suchych składników i wymieszaj krótko mikserem. Ręcznie wmieszaj orzechy i jabłka.

Ciasto przełóż do foremki.

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe ciasto pokryj polewą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z mlekiem.

Krój po zupełnym wystudzeniu.

 

Naleśniki z mąki kasztanowej (10-15 sztuk)

 

Składniki

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 30 g mielonego siemienia złocistego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 ml mleka roślinnego 
  • 1/3 łyżeczki ksylitolu lub odrobina innego słodziku
  • 15 g oleju kokosowego

 

Wykonanie

Wszystkie sypkie składniki przemieszaj łyżką. Olej rozpuść. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto.

Patelnię przetrzyj natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Wylewaj po łyżce wazowej ciasta, szybko rozprowadzając po całej powierzchni. Smaż do zrumienienia z dwóch stron.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Świetnie smakują na zimno.