Kwas chlebowy

10-04-2017

Ostatnio coraz częściej słyszy się o kwasie chlebowym. Wiecie czym jest, kto może go pić i na czym polega jego fenomen?  Kwas chlebowy to naturalny napój, który powstaje w wyniku fermentacji chleba z dodatkiem cukru i owoców. To twór wybitnie słowiański, towarzyszący ludom tej części Europy od X wieku. Dziś nadal uważany jest za napój narodowy w Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Kwas chlebowy ma naturalnie słodkawo-kwaśny zapach i posmak podpieczonego chleba, ale to wszystko zależy od tego,  jakie składniki zostaną do niego użyte. Napój ten dobrze gasi pragnienie szczególnie w upalne dni i najlepiej podawać go po schłodzeniu. Co ważne - bardzo długo utrzymuje odpowiednią temperaturę.W wyniku fermentacji w kwasie chlebowym wytwarza się dwutlenek węgla, a co za tym idzie - jest to świetna alternatywa dla popularnych napojów bąbelkowych.

Co z wpływem na zdrowie ? Kwas chlebowy jest bogaty w witaminy grupy B, dzięki zawartości ekstraktu na bazie słodu z żyta i jęczmienia. Działa on stymulująco na układ odpornościowy i trawienny.  Zawartość witaminy C wpływa także na wzrost i rozwój organizmu. Bakterie i enzymy zawarte w kwasie mlekowym wspomagają i regulują mikroflorę jelitową, dobrze działając na przemianę materii i trawienie. Kwas chlebowy pomaga w leczeniu dolegliwości tj. : schorzenia jelit, cukrzyca, Parkinson, grzybica, zapalenie stawów, astma a także skostnienie tętnic.

 

kwas chlebowy kupisz tu: http://freedelikatesy.pl/kwas-chlebowy-starolitewski-500ml-vitafan.html

Spróbuj! :)