Jesienne ciasto marchewkowe z kremem - przepis!

28-10-2016

8-10 kawałków

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 160 ml oleju
  • 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

twarożek

  • 400 g serka typu philadelphia
  • syrop klonowy do smaku
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy do ozdoby (opcjonalnie)

wykonanie

Tortownicę o średnicy 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.

Jajka ubij z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.

Na koniec wmieszaj łyżką marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.

Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Następnie w ten sam spód upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby źle się skończyć ze względu na kawałki bakalii.

Gotowe ciasto dobrze wystudź.

Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu. Możesz dodać też odrobinę wanilii lub cynamonu.

Uwieńcz połówkami orzechów.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!