Przepis: Domowa granola

25-09-2017

W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem. 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków bezglutenowych (ryżowych, gryczanych etc.)
  • 2 szklanki mieszanki ulubionych orzechów, pestek i suszonych owoców
  • ½ szklanki syropu klonowego,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek - mleko roślinne i owoce do podania, laska wanilii do przechowywania  

Wykonanie:

Składniki płynne połącz z suchymi w dużej misce i przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, często mieszając by uniknąć przypalenia. Wystudź, przełóż do słoja z laską wanilii dla nadania aromatu. Podawaj na pyszne śniadanie i ciesz się prawdziwą energią.

Smacznego życzy autor przepisu: www.natchniona.pl