Czym "zajeść" stres, czyli o diecie na uspokojenie.

10-08-2017

 

 

Czym "zajeść" stres?

By zachować zdrowie musisz zdrowo się odżywiać. O tym wiemy wszyscy, tylko co tak naprawdę kryje się pod pojęciem „zdrowo”? Czy dzięki odpowiedniej diecie możemy zredukować negatywny wpływ stresu na organizm? Idąc dalej – czy składniki odżywcze w ogóle mogą zmniejszyć naszą podatność na nerwy i stres? Odpowiedź na te wszystkie pytania okazuje się być twierdząca. Dieta antystresowa to odpowiednio skomponowane składniki, których zadaniem jest podniesienie poziomu hormonu szczęścia (serotoniny) i obniżenie poziomu hormonu stresu (kortyzolu). Stres jest naturalnym zjawiskiem biologicznym, który w momencie zagrożenia podnosi wydolność organizmu mobilizując go do działania. Problem pojawia się jednak w momencie, gdy zaczyna nam towarzyszyć permanentnie, bez względu na wpływ czynników zewnętrznych. Taki stan, na dłuższą metę, sprzyja powstawaniu nerwic i lęków, wycieńcza organizm, rozregulowuje pracę układu krwionośnego i pokarmowego. Słowem: uprzykrza życie. W sytuacjach stresowych często sięgamy po jedzenie. Jeśli więc należymy do grona osób, które w sytuacji napięcia nerwowego mają napady głodu starajmy się sięgać po żywność łagodzącą objawy niepokoju i zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także składniki o działaniu antyoksydacyjnym (witaminy A, C, E). Zdrowa dieta na stres może wykazywać zróżnicowane działanie:

  • obniżać poziom kortyzolu, hormonu stresu,

  • obniżać poziom adrenaliny,

  • podnosić poziom serotoniny, hormonu o działaniu przeciwdepresyjnym i uspokajającym,

  • obniżać ciśnienie krwi,

  • wzmacniać układ odpornościowy, osłabiony stresem,

  • rozluźniać mięśnie.

W celu szybkiej poprawy nastroju można sięgnąć po czekoladę. Ważne jednak, by zawierała jak najwięcej kakao. Musimy jednak pamiętać, że zastrzyk energii, który gwarantuje zjedzenie kilku kostek wzrasta równie szybko jak spada. Co jeść, gdy grozi nam stres?

  • Owsianka – zapewni solidną dawkę kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wzmacniają odporność na stres

  • Pomarańcze - antyoksydanty, czyli np. witamina C, E i flawonoidy mają wyjątkowo korzystne działanie na nastrój. Barwniki roślinne nazywane flawonoidami można znaleźć też w innych owocach i warzywach o intensywnych kolorach

  • Migdały – są świetnym źródłem magnezu, potasu i witaminy E

  • Pistacje – mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi, przez co jego wzrost – także w sytuacji stresowej – nie będzie tak intensywny

  • Banany i orzechy – zawierają tryptofan, który obniża poziom kortyzolu i chroni przed nerwowymi rozstrojami przewodu pokarmowego

  • Zioła – do zwalczania negatywnych skutków stresu możesz wykorzystać herbatki z : rumianku, melisy, żeń-szenia, lukrecji, waleriany (inaczej kozłka lekarskiego) czy męczennicy.

  • Suplementy – jeśli Twoja podatność na stres jest wyjątkowo silna sięgnij po suplementy, które zwiększą odporność na negatywny wpływ nerwów, dostarczą organizmowi magnezu i witamin z grupy B.

  • Czerwone wino – lampka wina wytrawnego lub półwytrawnego przyśpieszy krążenie i pozwoli organizmowi na zrelaksowanie się.