8 powodów dla których warto jeść mango.

09-08-2017

 

 

Owoc młodości, bo tak nazywane jest mango, to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Poza witaminami i składnikami mineralnymi wykazuje silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu przeciwdziała starzeniu się komórek. Przede wszystkim jednak zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV. Wszystkie te właściwości sprawiają, że mango szczególnie polecane jest osobom osłabionym i rekonwalescentom.

Korzyści zdrowotne:

  1. Mango to doskonałe źródło witaminy C (wzmacniającej odporność) oraz witamin z grupy B - odpowiadających za wzorową kondycję układu nerwowego, skóry, włosów i paznokci.

  2. Wysoka zawartość witamin A i E skutecznie chroni oczy przed upływem czasu i procesami chorobotwórczymi

  3. Zawiera potas i magnez, które regulują odpowiednie ciśnienie krwi i wzmacniają serce.

  4. Spowalnia wzrost komórek nowotworowych.

  5. Jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje poziom cholesterolu i usprawnia trawienie.

  6. Zarówno owoc jak i skórka doskonale pielęgnują skórę - peeling z mango ma działanie przeciwzapalne, dlatego szczególnie polecany jest osobom ze skórą wrażliwą, alergiczną i atopową.

  7. Zapobiega przegrzaniu się organizmu.

  8. Masło z pestek pełni rolę doskonałego filtra przeciwsłonecznego.

 

Domowe lody z mangomango1

 

Składniki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować i zamrozić. Gdy masa zacznie zastygać uformować z niej dowolny kształt i wbić patyczki.  

 

 

 

 

 

  

Owsianka z truskawkami i mangomango2

 

zdjęcie: sallysbakingaddiction.com

 

Składniki:

Przygowowanie:

Deser układać warstwowo. Smacznego!