7 miodów i ich właściwości

27-09-2016

Miód znamy wszyscy. Złoty, gęsty, słodki jest najstarszym, naturalnym lekiem. Wykorzystujemy go w okresie jesienno-zimowym jako broń do walki z wirusami i bakteriami, pozwala nam dbać o piękną skórę i włosy. Jakie właściwości ma dany miód?

Miód wielokwiatowy:

Najczęściej ma jasnożółtą barwę, a w zapachu przypomina pszczeli wosk. Jest wysokokaloryczny (bardzo szybko dodaje energii!) ale i lekkostrawny, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, łagodzi nerwice i depresje, wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia krwi, zwalcza objawy astmy i katar sienny, dlatego powinien na stałe zagościć w diecie alergików.

Miód lipowy:

Intensywny w smaku o złotej barwie. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo (w połączeniu z herbatą z lipy tworzą mocny duet w walce z przeziębieniem i grypą), uspokaja, łagodzi zapalenie oskrzeli i płuc, polecany w cukrzycy.

Miód wrzosowy:

Ma ciemną barwę i łagodny smak oraz charakterystyczną konsystencję galaretki. Polecany w leczeniu chorób nerek, dróg moczowych i prostaty, pomaga oczyścić wątrobę. Zwiększa odporność i chroni przed zakażeniami. Leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Miód spadziowy:

Ciemna barwa – nierzadko wpadająca w zieleń – i łagodny, korzenny smak. Posiada wysokie zdolności antybiotyczne, łagodzi nerwice i depresje. Bardzo bogaty w składniki mineralne, polecany przy tendencjach do zapadania na infekcje układu oddechowego.

Miód gryczany:

Kolor herbaciany, intensywny, ostry smak. Polecany w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, łagodzi objawy miażdżycy, reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi stany zapalne stawów.

Miód akacjowy:

Łagodny w smaku, lekko mdły, o delikatnej, kremowej barwie. Pomaga załagodzić zaburzenia trawienia i niemal wszystkie schorzenia żołądkowo-jelitowe. Polecany diabetykom. Przydatny w leczeniu chorób nerek i układu moczowego.

Miód rzepakowy:

Kolor białawy, delikatny (także w smaku). Przede wszystkim łagodzi szkodliwe działanie używek w tym papierosów i alkoholu. Usprawnia pracę nerek, łagodzi schorzenia wątroby i dróg żółciowych.