10 zalet dyni

05-09-2017

Dynia to niekwestionowany superprodukt okresu jesiennego. Poza cennymi właściwościami odżywczymi warzywo to znakomicie się przechowuje i nadaje do wielu przetworów. Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest niskokaloryczna, bogata w betakaroten, ma dużo potasu, wapnia i fosforu

  • Uzupełnia niedobory witamin z grupy B;

  • Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy;

  • Pestki dyni to najbogatsze, znane źródło magnezu. 100g produktu pokrywa aż 148% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!

  • Zawiera cynk odpowiedzialny za zdrowy wygląd skóry i szybkie gojenie się ran;

Dynia doskonale wpływa na płodność i libido właśnie dzięki wysokiej zawartości cynku nazywanego „męskim pierwiastkiem” – odpowiada on za żywotność plemników, chroni prostatę i poprawia funkcje seksualne.

  • Pestki dyni ułatwiają wyeliminowanie pasożytów z przewodu pokarmowego;

 

4 ciekawostki:

  • dynia nie traci swoich cennych właściwości nawet po ugotowaniu!

  • miąższ dyni działa przeciwwymiotnie, dlatego polecany jest kobietom w ciąży

  • pestki dyni mają działanie zmniejszające objawy choroby lokomocyjnej

  • najcięższą dynię na świecie wyhodowano w USA. Rekordzistka ważyła 821kg!