10 właściwości oleju kokosowego

23-09-2016

Olej kokosowy zawładnął polskimi kuchniami i łazienkami, bo poza gotowaniem fantastycznie sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów! Jakie ma właściwości?

  1. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych: trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych przechodzą z przewodu pokarmowego bezpośrednio do wątroby i przekształcane są w ciała ketonowe działająco wspomagająco w przypadku np. padaczki;
  2. Ludzie spożywający kokosy należą do najzdrowszych ludzi na świecie: rzadziej chorują na dysfunkcje serca i nowotwory;
  3. Olej kokosowy pomaga spalać tłuszcz: tę właściwość zawdzięcza tworzeniu większego wydatku energetycznego;
  4. Zawiera kwas laurynowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i antygrzybicznym, dlatego olej kokosowy pomaga w walce z zakażeniami;
  5. Zmniejsza łaknienie: powinien być włączony do diety osób chcących ograniczyć masę ciała;
  6. Stosowany na skórę zmniejsza jej szorstkość, wspomaga leczenie łuszczycy i atopowego zapalenia skóry;
  7. Redukuje poziom cholesterolu;
  8. Chroni włosy przed uszkodzeniami i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny;
  9. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym, polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera.
  10. Ułatwia spalanie i utratę tłuszczu ulokowanego w jamie brzusznej