Blog

Kulki a'la snickers - przepis!

30-11-2016
Thumb_561-snikers
Pyszna wersja kuleczek a'la snickers od Weroniki Madejskiej - specjalnie dla Was!  więcej

Ekologiczne sprzątanie czyli dom bez chemii!

29-11-2016
Thumb_560-Green-Cleaningelement51
Dziś wszyscy (słusznie!) zwracamy się ku naturze. Chcemy żyć zdrowo mając świadomość, że nasza kondycja i to, co serwujemy naszym organizmom jest w naszych rękach. Takie myślenie nie tylko wzmacnia racjonalny konsumpcjonizm, ale pozwala też patrzeć na ręce producentom - zyskujemy... więcej

Mąka kasztanowa - rarytas dla alergików!

24-11-2016
Thumb_559-ciasto3
Mąka kasztanowa uważana jest za mąkę idealną. Dlaczego? Przeczytaj i wypróbuj nasze przepisy! więcej

10 ciekawostek o cynamonie

15-11-2016
Thumb_deb418a95519539c77cd25c77d7bc79e
  Cynamon jest przyprawą powszechnie znaną i używaną. Nie wyobrażamy sobie bez niego szarlotki, płatków śniadaniowych i pieczonych gruszek. Czy na pewno cynamon nie ma przed Tobą tajemnic? :) Ciekawostki ;)   więcej

Nasza odporność pochodzi z JELIT!

09-11-2016
Thumb_558-probio5
Sezon jesienno-zimowy to żniwo dla wirusów, ale nie tylko. To także ogromny biznes leków i suplementów. Wystarczy przysłuchać się blokowi reklamowemu w dowolnej stacji telewizyjnej i radiowej – co usłyszymy? Kaszel, katar, gorączka, grypa. W kółko, co kilkanaście minut przypomina... więcej

Jesienne ciasto marchewkowe z kremem - przepis!

28-10-2016
Thumb_557-marchewkowe
Jesień i zima to czas najpyszniejszych, najsłodszych marchewek. Jeśli masz ochotę na ich niestandardowe wykorzystanie w cieśnie spróbuj przepisu, który dla freedelikatesy.pl przygotowała Weronika Madejska, autorka bloga natchniona.pl!  więcej

Dlaczego moda na jedzenie kasz nigdy nie powinna minąć?

25-10-2016
Thumb_556-kasze
„Kto je kaszę ten jest zdrów!” – to staropolskie przysłowie wróciło obecnie do łask, a kasze stały się naszym regionalnym superfoods. Mnóstwo gatunków łączy jedno: ogromna zawartość minerałów, witamin i błonnika. Jak wybrać kaszę idealną dla siebie i kto kaszy – mimo... więcej

Jak (nie)świadomie niszczymy witaminy

19-10-2016
Thumb_278-jakzabijamywitaminy
  Jemy różnie. Raz zdrowo, innym razem mniej. I choć coraz częściej sięgamy po zdobycze nowoczesnej i zdrowej kuchni, to często zdarza nam się powielać modę na tradycyjne, polskie, ciężkie jedzenie. Zdarza się i tak, że żyjemy w mylnym przekonaniu, że serwujemy sobie i... więcej

10 powodów dla których warto pić wino!

18-10-2016
Thumb_4a4b03f3f8be1a396812c406d5bb45f6
  Jak pokazują badania czerwone wino – pite oczywiście w umiarkowanych ilościach czyli nie więcej niż lampka dziennie – ma pozytywne oddziaływanie na niemal cały organizm. Wystarczy spojrzeć na Włochów czy Francuzów, którzy wino sączą chętnie i często – te narodowości... więcej

5 przypraw, które uchronią Cię przed grypą i rakiem – sprawdź!

11-10-2016
Thumb_555-spice1
Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń i potwierdzają tezy, że przyprawy rozgrzewające nie tylko wzmacniają odporność, działają wiruso i bakteriobójczo, ale też chronią przed chorobami nowotworowymi. Jakim substancjom zawartym w popularnych przyprawach zawdzięczamy te dobre... więcej

7 miodów i ich właściwości

27-09-2016
Thumb_554-miody3
Miód znamy wszyscy. Złoty, gęsty, słodki jest najstarszym, naturalnym lekiem. Wykorzystujemy go w okresie jesienno-zimowym jako broń do walki z wirusami i bakteriami, pozwala nam dbać o piękną skórę i włosy. Jakie właściwości ma dany miód? więcej

10 właściwości oleju kokosowego

23-09-2016
Thumb_553-kokosowy1
Olej kokosowy zawładnął polskimi kuchniami i łazienkami, bo poza gotowaniem fantastycznie sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów! Jakie ma właściwości? więcej

Czym szpikowane jest mięso?

21-09-2016
Thumb_518-kurczaki1
  Większość z nas każdego dnia próbuje kupić dobre mięso lub wędlinę. Przeważająca liczba prób kończy się uzyskaniem produktu, który po 2 dniach robi się oślizgły, a smak i zapach nijak nie przypominają tego dobrze znanego, swojskiego. Przemysł mięsny i wędliniarski to... więcej

10 zalet dyni

16-09-2016
Thumb_552-dynia5
Dynia to niekwestionowany superprodukt okresu jesiennego. Poza cennymi właściwościami odżywczymi warzywo to znakomicie się przechowuje i nadaje do wielu przetworów. Dlaczego warto jeść dynię? więcej

Polski produkt kryzysowy, czyli mąka z żołędzi

09-09-2016
Thumb_551-zoledzie-debowe
Znana od pokoleń jako „produkt kryzysowy” (żołędzie zawsze były dostępne, nawet w czasie suszy i głosu), wraca dziś do łask ze względu na wysoką zawartość potasu, magnezu i wapnia, oraz jako bezglutenowa alternatywa dla mąk ze zbóż. więcej

Jak nie dać się jesiennej depresji?

06-09-2016
Thumb_550-dep
Coraz krótsze dni, mało światła, spadająca temperatura, wizja kolejnego urlopu dopiero za rok sprzyjają sezonowemu przygnębieniu. Wg specjalistów na SAD, czyli jesienny stan obniżonego nastroju cierpi co dziesiąty z nas, ale obserwacja otoczenia pokazuje, że problem ten dotyczy... więcej

Cibora jadalna, orzechy tygrysie czyli… migdały ziemne! O co chodzi?

01-09-2016
Thumb_549-tiger-nuts2
Migdały ziemne to żadna kulinarna nowość – znane są od 4000 lat i uprawiane były już w starożytnym Egipcie. W rzeczywistości nie są ani migdałami ani orzechami, ale małymi bulwami o dużej zawartości błonnika, witamin i naturalnych cukrów. Obecnie przeżywają swój renesans i... więcej

Jak wzmocnić odporność przed jesienią i zimą? Poznaj 5 naturalnych sposobów!

29-08-2016
Thumb_548-odpor1
Choć temperatury wciąż mamy iście letnie już dziś warto zadbać o wzmocnienie odporności przed -najbardziej wymagającym dla organizmu – okresem w roku. Wbrew chwytliwym hasłom z reklam nie wystarczy zażyć magicznej pigułki, by uniknąć grypy i przeziębienia. O defensywę organizmu... więcej

Sok z młodego jęczmienia - bomba witaminowa zamiast koktajlu?

26-08-2016
Thumb_547-jecz
Sok z młodego jęczmienia to coś więcej niż napój. To prawdziwa witaminowa bomba i energetyk w jednym, który skutecznie zastąpi koktajl, batonika, czy nawet potreningowy posiłek! A przy tym jest bez cukru, słodzików, wzmacniaczy smaku i konserwantów. więcej

Przepis: roślinna pavlova z owocami i słonym karmelem

24-08-2016
Thumb_546-pavlova
Dla tych, którzy stęsknili się za naszymi przepisami przygotowanymi we współpracy z Weroniką Madejską, autorką bezglutenowego bloga www.natchniona.pl! Czytajcie, inspirujcie się, gotujcie, pieczcie! Wszystkie składniki znajdziecie na www.freedelikatesy.pl :)  więcej

Batony proteinowe – sposób na szybki zastrzyk energii

23-08-2016
Thumb_545-protein2
Batony proteinowe opanowały półki sklepowe w działach ze zdrową żywnością (nie tylko te, niestety, o czym dalej) oraz na siłowniach. Ich cel: dostarczyć białka i energii, szybko, smacznie oraz w małej objętości. Polecane są osobom trenującym, narażony na duży wysiłek fizyczny i... więcej

Wszystko, co musisz wiedzieć o nasionach konopi

19-08-2016
Thumb_544-konopie
Bogactwo witamin i minerałów, wysoka zawartość białka oraz idealny stosunek omega-3 do omega-6 to czynniki, dzięki którym nasiona konopi zalicza się do superżywności. Czy należy kojarzyć je z marihuaną? więcej

Nie tylko oliwą kuchnia stoi

16-08-2016
Thumb_747b3dfdb0d67a32ac8ff7d95225fd3e
  Przyzwyczajenie. Często to nim kierujemy się wybierając produkty spożywcze. Zasada ta dotyczy także produktów tłuszczowych. Zwykle mamy pod ręką jeden olej i wykorzystujemy go do każdego rodzaju dać nie zdając sobie sprawy z popełnianych błędów. Po pierwsze: każdy olej czy... więcej

Moringa, czyli tajemnica długowieczności.

12-08-2016
Thumb_543-morin1
Moringa – poprzez swoje właściwości odżywcze, a co za tym idzie również lecznicze – zaliczana jest do grupy superżywności.  Posiada 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż... więcej

Fair Trade, czyli o co chodzi w Sprawiedliwym Handlu?

09-08-2016
Thumb_542-fair
Fair Trade to – najprościej rzecz ujmując – priorytet człowieka nad zyskiem. Doprowadziło to do rozwoju ruchu -  zrzeszającego konsumentów, organizacje NGO, firmy importerskie i handlowe oraz producentów, - który w krajach Trzeciego Świata zaczął kłaść akcent na poszanowanie... więcej

10 faktów o produktach spożywczych, które z pewnością Cię zaskoczą!

05-08-2016
Thumb_541-5.02.1
Myślisz, że o jedzeniu wiesz wszystko? Zebraliśmy dla Ciebie 10 faktów na temat lubianych produktów spożywczych, które z pewnością Cię zaskoczą. Na tapetę wzięliśmy czekoladę, jabłka, czosnek i .. sprawdź! więcej

Napar z czystka: 5 właściwości, dzięki którym powinien go pić każdy

02-08-2016
Thumb_540-czystek2
Picie naparu z czystka stało się obowiązkowym punktem dnia dbających o zdrową dietę. Ale mylą się ci, którzy uważają, że czystek to odkrycie ostatnich miesięcy, bo już w 1999 roku okrzyknięto go rośliną roku. Oto 5 fantastycznych właściwości, dzięki którym czystek znika ze... więcej

Matcha – zielona herbata w proszku, która podbija świat!

28-07-2016
Thumb_539-matcha1
Zielona herbata znana jest wszystkim smakoszom liściastych naparów. Lekko cierpka, o słomkowym kolorze ma być bombą antyoksydantów, witamin i minerałów. Istnieje jednak prawdziwa rekordzistka w tej kategorii – mowa o, dosłownie, herbacie w proszku czyli matchy. Dlaczego pokochali ją... więcej

MANUKA, czyli dlaczego warto kupić miód za kilkaset złotych?

22-07-2016
Thumb_538-manuka
Każdy z nas miał do czynienia z miodem. Cenimy go za właściwości zdrowotne oraz słodzące, wspomagamy nim odporność zimą, dbamy o urodę. I choć znamy różne miody, jest jeden, który wpisał się na listę super foods i – mimo ceny sięgającej kilkuset złotych – kupowany jest... więcej

5 olejów, które naturalnie chronią skórę przed słońcem

04-07-2016
Thumb_ef4381e52cab19b6e292d3797808a9a5
Oliwkowa, jędrna, odżywiona. Przyjęło się, że piękna skóra to ta muśnięta słońcem. Opalenizna dodaje atrakcyjności, wyszczupla, kojarzy się ze zdrowiem i relaksem. Nic więc dziwnego, że wraz z pierwszymi promieniami słońca chętnie wystawiamy się na jego działanie.... więcej